Zenepavilon

Continuo – Gödöllő ALapítvány - Frédéric Chopin Zenei Alapfokú Művészeti Iskola - Szabadtéri színpad megvalósítása az iskola udvarán

KONCEPCIÓ

A zeneiskola vezetősége és a működését segítő Continuo-Gödöllő Alapítvány Kuratóriuma részéről több mint 10 éve felmerült annak gondolata, hogy a kiváló adottságokkal rendelkező, remek fekvésű, lényegében a park részét képező udvarban szabadtéri színpad valósuljon meg. A terület előnye, hogy a városközpontban helyezkedik el és egyedülálló akusztikai lehetőségeket is kínál. A színpad mellett, mögött csodálatos erdő, zöld terület adja a hátteret, „díszletet”, mely csodálatos esztétikai élményt ad a közönségnek.

A Gödöllő szívében egykor volt Hattyús-tó újraalkotásának gondolata további lendületet adott a zeneiskola közösségének a tóhoz szervesen kapcsolódó színpad megvalósításához. Elképzelésünk szerint így a színpad nem csak a zeneiskola udvaráról, hanem egy szép sétányon is megközelíthető lehetne a park, illetve a Hattyús-tó felől.

Mérések bizonyítják, hogy a hely természetes adottságai, a kialakítandó színpad és a nézőtér méretei ideális, egyedülálló helyet kínálnak egy szabadtéri színpad létrehozásához, hiszen az említett méretarányok nagyszerű akusztikájú koncerttermek méretarányaival mutatnak hasonlóságot.

Természetesen a színpad kialakítása során nagyon fontosnak tartjuk a zöld növényzet megóvását, a park természeti értékeinek legmesszebbmenő védelmét. A színpad és nézőtér építésénél is elsősorban a természetes építőanyagok kerülnének előtérbe.

A megvalósítás anyagi fedezetéhez támogatók bevonásával a Continuo-Gödöllő Alapítvány biztosítja a tőkét, mellyel a beruházás nagy része finanszírozható. Terveink szerint a fennmaradó részt jótékonysági koncertek bevételeiből egészítjük ki.

Nagyszabású elképzelésünket nem elsősorban iskolánk pedagógiai programjával kívánjuk összekapcsolni, hiszen a tanszaki koncertjeink – jellegükből adódóan – nem helyezhetők ki szabad térre. Meggyőződésünk azonban, hogy a zeneiskolánk területén megálmodott új kulturális helyszín Gödöllő Városát gazdagítaná egy olyan színfolttal, mely évtizedes hiányt.

Reményeink szerint a parkban megvalósuló új, természetes előadótér városunk kiváló művészeti csoportjai számára inspiráló helyszín lesz nyári koncertjeik, színházi előadásaik megtartására, melyből az évek során nagyszerű hagyomány teremtődik.

Műszaki megoldás, kiegészítés a Szabadtéri színpad koncepcióhoz

A műszaki és művészeti cél színvonalas megvalósításához Sal Mária építész megelőző koncepciótervéből kell kiindulni, az Ő további véleményére is számítva. Javaslatai – a rugalmas kivitelezéssel bezárólag – célravezetőek, sőt, nagyobb volumenű megvalósítást érdemelnek.

Gödöllő mára jelentős – európai – helyszínné vált, a Királyi Kastély, Máriabesnyő, az Egyetem, valamint az M3, M31-es útkapcsolat révén.

A Zeneiskola országos rangú intézmény. Szűkös, keskeny előadóterme csak belső tanszaki célra alkalmas, nagyszabású ünnepélyek, zenekari hangversenyek, találkozók rendezésére sajnos nem.

A szabadtéri lehetőséget érdemes a végletekig kihasználni. Itt több néző férhet el, mint Gödöllő legnagyobb előadótermeiben.

A könnyű faszerkezetes, belül bordázott színpadi tetőzet, mint egy hatalmas hangszer fokozza a zenekar, az ének hangzását. Az épület és a dús növényfal körülöleli az optimális méretű és formájú teret, tökéletes akusztikai és vizuális élményt nyújtva. Mindezt a potenciális adottságot Gödöllőn nem szabad figyelmen kívül hagyni.

2020 júliusában megkaptuk a Kormányhivataltól az építési engedélyt.

A Zenepavilon környezetének kialakítására, megépítésére előreláthatólag közel10M forintra van szükség. Ennek az összegnek a fele már rendelkezésre áll az alapítvány számláján, köszönhetően eddigi támogatóink és tanárainknak, akik 2019 februárjában megszokott módon jótékony céllal szervezték mega sokak által kedvelt Farsangi műsorukat.

Szabadtéri színpadunk megépítéséhez további támogatókra számítunk!
Zenepav1
Zenepav2
© Minden jog fenntartva

Kapcsolat

  • Laurán Csaba
    elnök
    Tel.: +36-30-332-4893
  • Buka Enikő
    titkár

    Tel.: +36-30-240-9747